''Bećarac u Pleternici – faza 5.''

Naziv projekta:  ''Bećarac u Pleternici – faza 5.''

Nositelj projekta: Hrvatska knjižnica i čitaonica Pleternica

Partner u projektu: Grad Pleternica

Razdoblje provedbe projekta: 1. veljače 2022. – 15. prosinca 2022.

Davatelj sredstava: Ministarstvo kulture i medija

Ukupna vrijednost projekta: 10.000,00 kuna

 

Cilj projekta ''Bećarac u Pleternici – faza 5.'' uključivao je nastavak snimanja audio zapisa i stvaranje nove kategorije video zapisa (kategorija Pogledaj) te snimanje istih.

Program je realiziran od ožujka do studenog 2022. godine. U Bazu bećaraca dodane su nove kategorije ''Pogledaj'' i ''O projektu''. Snimanje video i audio zapisa bećaraca uključilo je sljedeća kulturno-umjetnička društva i skupine: muška vokalna skupina ''Sinovi atara'' iz Zagreba, KUD ''Svilenka'' iz Buka, HKUD ''Slavonija'' iz Jakšića, KUD ''Krešimir Šimić'' iz Podcrkavlja, Muška pjevačka skupina ''Rakijaši'' Podcrkavlje, i vrsni glazbeni umjetnici Tomislav Livaja i Filip Golubov na tradicijskim instrumentima.

Skupine koje su snimale svoje bećarce birane su na temelju sljedećih kriterija: blizina, kvaliteta i dostupnost. Nakon snimanja bećarci su postavljeni u ''Bazu bećaraca''. Baza bećaraca predstavljena je publici tijekom edukacije o cjelokupnom projektu ''Bećarac u Pleternici''. Publici je pokazano što sve nova kategorija posjeduje i na kraju su sami sastavljali svoje bećarce. Objašnjen je rad s KUD-ovima, način na koji su odabrani te koji su odabrani.