''Bećarac u Pleternici - faza 6.''

Naziv projekta:  ''Bećarac u Pleternici – faza 6.''

Nositelj projekta: Hrvatska knjižnica i čitaonica Pleternica

Partner u projektu: Grad Pleternica

Razdoblje provedbe projekta: 1. veljača 2023. – 20. studenog 2023.

Davatelj sredstava: Ministarstvo kulture i medija

Ukupna vrijednost projekta: 3.332,58 eura

 

Cilj projekta ''Bećarac u Pleternici – faza 6.'' uključivao je nastavak snimanja audio zapisa i video zapisa. Tijekom provedbe projekta ''Bećarac u Pleternici - faza 5. odaziv je bio velik i postojala je potreba za daljnjim snimanje audio i video zapisa u drugim županija kako bi se prikazala sveukupna raznolikost bećarca.  Bećarac možda jest definiran kao dvostruko rimovani deseterac čija je melodija većinom ista i prepoznatljiva, ali to ne znači da među napjevima različitih krajeva (pa i susjednih sela) nema razlike.

Program je realiziran od srpnja do studenog 2023. godine. Skupine koje su snimale svoje bećarce birane su na temelju sljedećih kriterija: blizina, kvaliteta i dostupnost. Nakon snimanja bećarci su postavljeni u ''Bazu bećaraca''. Također uz nadodavanje audio i video zapisa u kategorije ''Pogledaj'' i ''Poslušaj'' u kategoriju ''O projektu'' opisana je faza 6. kako bi sve posjetitelje Baze bećaraca pobliže upoznali sa svim fazama projekta. U kategoriji ''Poslušaj'' nalazi se karta na kojoj se mogu odabrati KUD-ovi na temelju mjesta iz kojeg dolaze. Klikom na odabrani KUD pojavljuje se tekst o povijesti KUD-a, tekst bećarca koji je snimljen, i zvučni zapis toga bećarca. U kategoriji ''Pogledaj'' dodani su video zapisi KUD-ova kako pjevaju bećarac.

Na kartu, kategoriju ''Pogledaj'' i ''Poslušaj'' dodani su bećarci sljedećih kulturno-umjetničkih društava: KUD-a ”Seljačka sloga” Bogdanovci, KUD-a ”Kondrićani”  Kondrić, KUD-a ”Sloga” Bapska, KUD-a ” Branimir” Bošnjaci, KUD-a ”Tomislav” Cerna, KUU-e ”Gacka” Ličko Lešće, KUD-a ”Ivan Filipović” Velika Kopanica, KUD-a ”Šokadija” Stari Mikanovci, KUD-a ”Odvorci” Grgurevići, KUU-e “Marijan Lanosović” Orubica i KUD-a “Josip Lovretić” Otok. Cilj ovoga projekta bio je uhvatiti trenutačnu baštinu i stanje na terenu. Isto tako, obzirom da su melodije bećarca uglavnom slične, ali različite u nijansama, cilj je bio prikazati bogatstvo različitosti u istome (različitost u izvođenju bećarca).