''Nabava stroja za čitanje''

Naziv projekta:  ''Nabava stroja za čitanje''

Nositelj projekta: Hrvatska knjižnica i čitaonica Pleternica

Partner u projektu: Grad Pleternica, Udruga slijepih ''Šestočka'', Udruga za pomoć djeci s posebnim potrebama i poteškoćama u učenju ''Osmjeh''

Razdoblje provedbe projekta: 1. studenog 2023. – 1. prosinca 2023.

Davatelj sredstava: Ministarstvo kulture i medija

Ukupna vrijednost projekta: 4.910,75 eura

Hrvatskoj knjižnici i čitaonici Pleternica odobren je projekt ''Nabava stroja za čitanje'' koji financira Ministarstvo kulture i medija s iznosom od 4.645,30 eura. Projekt se provodi u partnerstvu s Gradom Pleternica, Udrugom slijepih ''Šestočka'' i Udrugom ''Osmjeh''. Ovim projektom koji je u konačnici vrijedan 4.910,75 eura knjižnica je nabavila dva stroja za čitanje Easy Reader (sustav za skeniranje standardnog tiska i čitanje naglas).

Stroj za čitanje Easy Reader uređaj je za slijepe i slabovidne osobe, starije osobe i osobe s disleksijom kao i sve ostale koji ne mogu čitati standardni tisak.

Easy Reader je uređaj koji brzo i točno čita tekstove. Uređaj je jednostavan, lagan za korištenje, te koristi ugrađeni skener za čitanje ispisanog teksta. Mali broj tipki s govornom podrškom omogućava vrlo lagano i intuitivno korištenje uređaja. Tipka za glasnoću, brzinu čitanja, i tipke strelice za navigaciju po tekstu pružaju jednostavnost u rukovanju. Easy Reader omogućava skeniranje čitave stranice odjednom bez da izostavi i najmanji dio. Promocija projekta održana je 1. prosinca za medije i partnere na projektu koji su imali mogućnost vidjeti kako stroj za čitanje radi i koje su njegove mogućnosti.