Baza bećaraca – projekt velikog značaja

Hrvatska knjižnica i čitaonica Pleternica u suradnji s Gradom Pleternica i Turističkom zajednicom Pleternice nastavlja program Bećarac u Pleternici – faza 5. Program u iznosu od 10.000,00 kuna financijski podupire Ministarstvo kulture i medija. Kulturni razvoj grada razvija se kroz oživljavanje nematerijalne kulturne baštine gdje se uz ostale baštinske vrijednosti ovog područja želi prezentirati Bećarac – napjev karakterističan za ovo područje Slavonije.

Nova nadogradnja predstavljena je korisnicima Udruge slijepih Šestočka. Korisnici su upoznati s prethodnim faza projekta tijekom kojih su napravljene brošure o bećarcu, stvorena aplikacija koja sadržava bećarce, edukaciju i kviz. Posebno zanimanje iskazano je za fazu 4. projekta tijekom koje su se u novu kategoriju ''Poslušaj'' dodali zvučni zapis bećaraca s tekstom izvedenih od strane članova kulturno-umjetničkih društava (KUD ''Berislavić'' iz Novog Grada, KUD ''Tomislav'' iz Donjih Andrijevaca, KUD ''Šokadija'' iz Strizivojne, KUD ''Orljava'' iz Pleternice, KUD ''Ivo Čakalić'' iz Kaptola, KUD ''Berda'' iz Brestovca).

Vrhunac edukacije je bila faza 5. projekta koja je uključivala stvaranje nove kategorije ''Pogledaj'' koja sadržava video zapise. Korisnici su imali priliku vidjeti snimke članova kulturno-umjetničkih društava kako pjevaju bećarce. Snimanje video i audio zapisa bećaraca uključilo je sljedeća kulturno-umjetnička društva i skupine: muška vokalna skupina ''Sinovi atara'' iz Zagreba, KUD ''Svilenka'' iz Buka, HKUD ''Slavonija'' iz Jakšića, KUD ''Krešimir Šimić'' iz Podcrkavlja, Muška pjevačka skupina ''Rakijaši'' Podcrkavlje, i vrsne glazbene umjetnike Tomislava Livaja i Filipa Golubov na tradicijskim instrumentima. Korisnici Udruge iskazali su sreću i zadovoljstvo jer se na jedan poseban način čuva tradicija bećarca. 

-Baza bećaraca je jedinstvena i puno znači lokalnom stanovništvu a projekt ''Bećarac u Pleternici'' je hvalevrijedan i nadamo se da faza 5. nije kraj te priče! -istaknuli su korisnici udruge

Nakon predstavljanja projekta korisnici su se okušali u ''slaganju'' svojih bećaraca.