4. Knjignik

Hrvatska knjižnica i čitaonica  u Pleternici je 4. kolovoza 2021. na gradskom Trgu bećarca organizirala zadnji ovogodišnji „Knjignik“, kulturnu manifestaciju koju je financijski podržalo Ministarstvo kulture i medija, a organizirana je uz podršku Grada Pleternice i gradske Turističke zajednice.

Zanimljiva dječja predstava ”Pale sam na svijetu”

U sklopu programa za djecu održana je zanimljiva, dinamična i interaktivna predstava ”Pale sam na svijetu” u izvedbi Gradskog kazališta iz Belog Manastira. Bila je  to priča o dječaku koji je na tren ostao sam na svijetu. Dječak Pale probudio se i otkrio da je sam u kući, ali to ga očito nije omelo. Zaplet počinje onog trena kada postane svjestan kako je sam na svijetu, jer kada je sišao na ulicu da bi pronašao roditelje, tamo nije bilo nikoga. Završetak priče je očekivan, Pale se budi i shvaća kako je sve bio samo ružan san. Uz njega je mama, a poruka je da svako dijete uz roditelje treba imati i prijatelje kako bi mu život bio ispunjen radošću. Brojna djeca u pratnji svojih roditelja bila su oduševljena predstavom te su u njoj aktivno sudjelovala.

Pozdravljajući nazočne posjetitelje i gostujućeg pjevača iz Rijeke, ravnatelj Knjižnice prof. Franjo Novak istaknuo je kako je Knjignik iznjedrio nešto što je velika dobit za Grad Pleternicu i nešto posebno u hrvatskim okvirima.

-Nadam se da će ova manifestacija zaživjeti i dalje, a zahvaljujem svojim suradnicama Martini Krpota i Rebeki Lombar koje su dale sve od sebe da Knjignik uspije-kazao je ravnatelj. Gradonačelnica Marija Šarić zahvalila je svima na dolasku i sudjelovanju na svim dosadašnjim manifestacijama.-Vidim po odazivu da Knjignik vrijedi te ćemo i dalje podupirati njegovo održavanje, a najljepši je kada je prepun djece s njihovim osmjesima. Zahvaljujem Knjižnici i ravnatelju, svim djelatnicima Poduzetničkog centra i Pleterničkog komunalca koji također sudjeluju u organizaciji svih naših manifestacija, koje će se unatoč koroni održavati u kolovozu-naglasila je gradonačelnica.

Nadahnut nastup riječkog pjevača i skladatelja

Nakon dječje predstave održana je u okviru programa za odrasle Večer šansone, a izvođač je bio  Srđan Depolo iz Rijeke, autor brojnih prepjeva poezije i šansona s engleskog, francuskog, talijanskog i njemačkog jezika Ovaj osebujni pjevač, skladatelj i književnik izvodio je svoje autorske pjesme za koje je napisao stihove, glazbu i orkestraciju, te šansone iz svjetskog glazbenog nasljeđa u originalu na francuskom (More, Ne ostavljaj me, Sara, Mrtvo lišće, Nathalie i dr.), ili u vlastitom prepjevu na hrvatski jezik. Svojim nadahnutim izvedbama i originalnim nastupom oduševio je posjetitelje na Trgu bećarca, a nije krio oduševljenje izgledom Pleternice u kojoj je boravio prije dvadeset godina.

Tekst i foto: I. Tomić