Knjignik je krenuo!

Hrvatska knjižnica i čitaonica Pleternica ove godine provodi program u području razvoja publike u kulturi. Uz potporu Ministarstva kulture knjižnični program Knjignik svojim aktivnostima izlazi iz same zgrade knjižnice i približava se publici u vanjskom prostoru. 

Knjignik, odnosno piknik uz knjigu, namijenjen je svim generacijama te svi mogu pronaći dio kulture za sebe. Ovim prvim Knjignikom, osim knjige, istaknuta je i kulturna baština koju imamo u svojoj okolini te prvi Knjignik održan je kod kurije Kušević u Kuzmici. 

Prvi Knjignik je okupio djecu, roditelje, mlade pedagoške djelatnike, učitelje i odgajatelje te građane. Djeca su se upoznala sa slikovnicom Ana ispod oblaka autorice Katije Romac iz Zagreba koja im je Aninu priču dočarala putem interaktivne predstave. Uz promicanje čitanja i slikovnice kod djece, slikovnicom Ana ispod oblaka autorica se osvrnula i na probleme koji su danas neizbježni, na onečišćenje okoliša, ali i nasilje među vršnjacima. 
Nakon predstave autorica je putem radionice se dotaknula tih pitanja u razgovoru s djecom i roditeljima. Djeca su uživala i u radionici stvaranja vlastite slikovnice s volonterkom, učiteljicom Jasnom Kajtar i učenicama četvrtog razreda Helenom Ćiško i Paolom Mlinarić koje su i same autorice slikovnice Mala spasiteljica nastale u sklopu nastave. 

Djeca su se aktivno uključila i u natjecanje u igrama povezanih s knjigama, koje su uključivale lik vuka, pantomimu s naslovima bajki i priča, slagalicu kurije Kušević, književni kratki kviz te brzinu čitanja... Najuspješniji natjecatelji su nagrađeni. 
Druženje s autoricom Katarinom Aladrović Slovaček okupilo je kako mlade, tako i one s nešto više iskustva u radu, pedagoške djelatnike, odgajatelje, učitelje i roditelje koji su uz druženje osvijestili važnost uloge jezičnih igara s djecom, ali i važnost  knjige i slikovnice od rane dobi te uz primijenjene igre iz autoričine knjige Kreativne jezične igre ojačali i vlastita znanja koja će prenosti svojoj djeci te ih poticati na čitanje i lijepo govorenje. Građani su tijekom cijelog Knjignika uživali uz čitanje i razgovor i u kutku poezije gdje su mogli sebi izabrati knjige poezije iz rashodovane knjižnične građe. 
Unatoč hladnom i oblačnom vremenu koje nas je dočekalo na kraju svibnja prilikom održavanja Knjignika svojim prostorom i pomoći podržao nas je i NK Tim-osvježenje. 

Knjiga se odlično uklopila u neformalno druženje na Knjigniku te se veselimo drugom u lipnju uz vedro i lijepo vrijeme o kojem uskoro donosimo više informacija!