Krenuli smo na putovanje kroz povijest Pleternice…

Povodom obilježavanja 750. obljetnice prvog spomena imena Pleternice naša knjižnica, uz potporu Grada Pleternice i Turističke zajednice Grada Pleternice, a u suradnji s velikim zaljubljenikom u povijest svoga zavičaja i entuzijastom koji neumorno istražuje povijest Pleternice, doktorom medicine, Damirom Svibenom krenula je na povijesno putovanje. 
Za građane smo pripremili ciklus predavanja o povijesti Pleternice i pleterničkog kraja, koja će se održavati jednom mjesečno tijekom cijele godine. 
Prvo predavanje pod nazivom Pleterničke priče – skice iz pleterničke povijesti održano je u petak, 31. siječnja 2020. godine pred brojnim posjetiteljima. 
Ciklus predavanja povodom ove velike obljetnice podržala je i pozdravila i gradonačelnica Antonija Jozić. 
- Program koji će se održavati u Hrvatskoj knjižnici i čitaonici Pleternica prvi je, ali i vrlo značajan korak, pri sistematizaciji, ažuriranju, obradi i prezentaciji povijesne građe sakupljene od entuzijasta koji čuvaju neistraženo pleterničko blago. – istaknula je gradonačelnica. 
Gradonačelnica Jozić zahvalila se i predavaču na njegovom trudu i spremnosti što će s građanima podijeliti svoja istraživanja i svoje znanje. 
Ravnatelj knjižnice, Franjo Novak, zahvalio se gradonačelnici i Gradu Pleternici što su stali iza cijelog ovog projekta koji omogućava da povijest vlastitog kraja građani Pleternice saznaju od svog sugrađanina, koji strastveno, intenzivno i s puno ljubavi proučava svoj zavičaj. Ravnatelj se zahvalio i predavaču Damiru Svibenu na njegovom velikom trudu koji je uložio u ovaj projekt. 
Damir Sviben tijekom prvog predavanja poveo je zainteresirane građane u vrijeme prvog spominjanja imena Pleternice, u davne i vrijedne, neke čak i rukopisne, opise pleterničkih žitelja, župnika i učitelja uz pratnju originalnih tekstova koje je interpretirala Jasna Kajtar. Zanimljive priče, nepoznate činjenice i brojne stare razglednice oduševile su pleterničku publiku koja je „prošetala“ pleterničkim lokacijama u nekoliko različitih razdoblja. 

Sljedeće predavanje bit će održano u petak, 28. veljače, u 18 sati, a tema predavanja je Pleternički kraj od prapovijesti do turskih osvajanja. Uz predavača Damira Svibena, predstavit će nam se i student povijesti Mario Katić, a saznat ćemo nešto o kneževskim grobovima i srednjovjekovnim freskama te utvrdama u okolici Pleternice, ali i lovcima na mamute u ovome našem kraju…
Pratite nas!