Ljeto u knjižnici – od društvenih igara za djecu do druženja uz kavu za odrasle

Ove godine Hrvatska knjižnica i čitaonica Pleternica po prvi puta organizirala je Ljeto u knjižnici – ljetni program za djecu i odrasle.

Program Ljeto u knjižnici osmišljen je u suradnji s udrugama, s aktivnostima koje one provode, ali i novitetima u knjižnici.

Program za djecu odvija se u dopodnevnim satima, a djeca su dolazila na pričaonicu ponedjeljkom, na kojoj smo osim veselih priča i zanimljivih glavnih junaka, upoznali se sa zdravom prehranom, učili o važnosti tjelesne aktivnosti, ali i kako čuvati svoj grad kako bi bio lijep i ugodan za život. Jedna od zanimljivijih likovnih aktivnosti nakon pričaonice bila je i kratka stvaralačka izložba o najljepšem mjestu u gradu Pleternici. Dječji radovi mogu se pronaći u igraonici.

Ljeto smo upotpunili i mnogim zanimljivim društvenim igrama, a nakon završetka ljetnog programa djeca s prijateljima mogu doći na dječji odjel, posuditi društvene igre i igrati se u prostoru knjižnice, kao i posuditi nove animirane filmove koje petkom od 9 sati gledamo na dječjem odjelu.

Program za djecu odvija se u suradnji s udrugom Društvo naša djeca Pleternica i projektom Dnevni boravak za djecu i mlade kojeg financira Ministarstvo znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske te nakon aktivnosti u knjižnici zanimljiv program nastavlja se u Centru udruga, svakog dana od 11 odo 13 sati – rekao je Luka Dokozić, asistent projektnih aktivnosti u Društvu naša djeca Pleternica.

Ljetni program za djecu traje do 31. kolovoza.

 

Osim djece, i odrasli imaju mogućnost ljeto provesti uz druženje u našoj knjižnici. Utorkom se prisjećamo nekih vremena kada je izlazak u kino bio svakodnevica, tako da u 18 sati u dvorani knjižnice odvijaju se projekcije filmova snimljenih prema knjigama. Posljednja projekcija filma očekuje nas 22. kolovoza u 18 sati, kada će se prikazati film Na kraju duge, snimljen prema bestselleru Cecilie Ahern.

Četvrtak je tijekom ljeta bio rezerviran za druženje uz kavu tijekom koje su se razmjenjivali dojmovi o pročitanim knjigama, natjecalo se u znanju uz kviz, kreativno se družilo, ali i smijalo.

„Prostor knjižnice nam je u ovo ljetno vrijeme pružio priliku za suradnju na koju smo se rado odazvali sa svojim kreativnim radionicama, ali na taj način proširili svoje znanje i drugim građanima koji nisu uključeni u naš program zahvaljujući zajedničkom prostoru knjižnice koji pruža brojena mogućnosti za druženja – istaknula je Ivana Pejnović, voditeljica projekta I ti ćeš ostarjeti! koji se provodi u Hrvatskom ženskom društvu Pleternica uz potporu Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku.

Ljeto u knjižnici omogućilo je da i Pleternica, poput većih gradova, svojim građanima i onima koji ovdje provode svoje godišnje odmore, kvalitetno upotpune vruće ljetne dane u prekrasnom prostoru knjižnice.

Od početka rujna knjižnica se vraća svom uobičajenom radnom vremenu, a potrudit ćemo se  da se neke ljetne aktivnosti, poput kinoteke i viza, prilagode i drugim godišnjim dobima do novog ljeta.

Renata Matičević