''Mali projekti velikog značenja''

Knjižnici odobreno sedam projekata: "Mali projekti velikog značenja"

Na natječaju Ministarstva kulture i medija za programe knjižnične djelatnosti odobrena su četiri projekta. Za nabavu knjižne i neknjižne građe odobreno je 7.299,75 eura za kupnju novih naslova za naše korisnike. Uz odobrene programe Knjignik (1.194,51 eura) , Ljeto u knjižnici (398,17 eura ) i Piknik s knjigama (929,06 eura) od lipnja do kraja rujna sve zainteresirane posjetitelje očekuje bogat program prepun dječjih predstava, radionica i druženja u knjižnici i na Trgu bećarca.

Za programe zaštite i očuvanja nematerijalnih kulturnih dobara odobren je program Bećarac u Pleternici - faza 6. u vrijednosti od 3.318,07 eura. Cilj je nastavak dosadašnjeg rada prikazivanjem putem audio i video snimki različitosti između bećaraca na ovim krajevima. Rezultat dosadašnjih faza je trajno uspostavljena bogata kulturna ponuda Knjižnice i Grada Pleternice temeljena na baštinskoj vrijednosti pjevanja bećarca i prezentiranju svega što se nekada vezalo uz bećarac (tradicionalni plesovi i kola, igre, zanati, običaji i druge autohtone vrijednosti).

U programima interdisciplinarnih i novih umjetničkih praksi odobren je projekt Ljetni bećarac u vrijednosti od 663,61 eura. Za djecu osnovnoškolske dobi organizirat će se kreativne radionice  tijekom srpnja i kolovoza svaki četvrtak putem kojih ćemo djecu približiti tradicijskoj kulturi bećarca.

Uz sve programe knjižnici je odobrena i kupnja informatičke opreme u vrijednosti od 1.327,23 eura.

Knjižnici putem odobrenih projekata u vrijednosti od 15.130,40 eura omogućen je kontinuirani rad na stvaranju nove publike u neformalnom okruženju, približavanju tradicijske kulture djeci i očuvanju baštine za nove generacije.