Monografija Cvjetića, roman Probudi se, izložba Nediljka Ožića – LIDAS

I ove godine u knjižnici se odvijao bogat program LIDAS-a.

25 godina tamburaške pjesme u dječjim srcima okupila je u Monografiji Cvjetića glazbe jedna od začetnica Dječjeg tamburaškog festivala, jedinog takvog u Hrvatskoj, doc.dr.sc. Katarina Aladrović Slovaček. U knjižnici je predstavila svoju Monografiju ispred brojne publike, a o prekrasnom spomenaru Cvjetića glazbe govorile su uz autoricu i grafičku urednicu Mariju Gaura  i dr.sc. Vesna Vlašić iz književno-kulturnog pera te Maja Žebčević Matić, prof. iz muzejskog  pera o važnosti ovakvog festivala, ali i same monografije.

Uz zvuke tamburaške glazbe, uz izvedbe nekadašnjih i sadašnjih Cvjetića, prekrasne prezentacije fotografija i kratkog filma, koji pruža putovanje kroz vrijeme tijekom 25 godina, brojni posjetitelji uživali su u druženju na još jednom manifestaciji.

Monografiju Cvjetića glazbe možete kupiti u Hrvatskoj knjižnici i čitaonici Pleternica.

Autorica koja je svoje djetinjstvo provela u Pleternici te ju uz ovo mjesto vežu brojne uspomene, Mirela Corel Baketarić, u našoj knjižnici predstavila je svoj roman prvijenac „Probudi me“. O romanu, o tome što pokreće pisca te o sudbini čije se pitanje proteže u temi romana govorila je ispred posjetitelja koje je iznenadila malim citatima za uspomenu. Roman „Probudi se“ možete pronaći i na našim policama.

A da je Pleternica kraj koji je iznimno  bogat i nadarenim amaterskim umjetnicima, govori i izložba posebnih drvenih skulptura Nediljka Ožića koja je otvorena u posljednjim danima LIDAS-a.

Ožićeva djela donose prekrasan i jedinstven pregled tradicije slavonskih običaja, vjere čovjeka putem sakralnih motiva, ali i kritički pogled na budućnost te ju možete pogledati u izložbenom prostoru naše knjižnice sve do kraja kolovoza.