Novi Knjignik na Trgu bećarca!

Treći ovogodišnji Knjignik održat će se u petak, 11. kolovoza 2023. na Trgu bećarca. Knjignik je program koji financira Ministarstvo kulture i medija, uz podršku Grada Pleternica. Kao i svake godine imamo program za djecu i odrasle. Mladi će imati ''Kvizomaniju'', kviz iz književnosti u 18:30 sati. Djeca će imati priliku na Trgu bećarca u 19:00 sati pogledati predstavu ''Vuk i sedmi kozlić'' u izvedbi kazališne družine ''Ivana Brlić-Mažuranić'' iz Slavonskog broda.

''RIJEČ REDATELJA: Klasičnu bajku „Vuk i sedam kozlića“ u ova recesijsko inflacijska vremena smanjili smo na Vuka i jednog Kozlića, u skladu s nametnutim nam mjerama štednje. Komedija je smještena u prostor sudnice, čime se automatski žanr promijenio u tragikomediju, a pred Sutkinju je stavljena vječna dilema između Krivca i Žrtve. No, kako je to u našem krivosuđu uobičajeno, stvari se nikada ne odvijaju onako kako smo zamislili. U ovoj predstavi odlučili smo se zaigrati s motivom „kazališta u kazalištu“ pa tako oba naslovna lika imaju priliku iznijeti svoju verziju priče a našu dragu dječju publiku podsjećamo kako se ne može nekažnjeno lagati i izmišljati pa čak ni pod okriljem mašte. Kombinacijom klasične glume i predmetnog lutkarstva, kazališna družina IBM predstavlja vam sudski slučaj i skandal proljeća… ovaj, stoljeća. Tko je kriv? Vi odlučite!''

U programu za odrasle u 20:00 sati u prostoru Hrvatske knjižnice i čitaonice Pleternica održat će se ''Večer duhovne poezije'', Peje Šimića, pjesnika iz Zagreba.

Pejo Šimić rođen 15. srpnja 1952. godine u selu Foči kraj Dervente. Pjesme su mu objavljene u raznim novinama i časopisima te u tridesetak zbornika i monografija. Za svoja djela više puta je na pjesničkim manifestacijama osvajao prve i druge nagrade, te tri međunarodne. Sve Šimićeve zbirke protkane su s četiri prepoznatljive niti ljubavi: prema Bogu, Domovini, ženi i majci. Tridesetak pjesama je uglazbljeno.              

Vidimo se u petak na Trgu bećarca!