Putovanje kroz povijest Pleternice i pleterničkog kraja

Povodom obilježavanja 750. obljetnice prvog spomena imena Pleternice, uz potporu Grada Pleternice i Turističke zajednice Grada Pleternice, te u suradnji s entuzijastom i svojevrsnim istraživačem povijesti pleterničkog kraja Damirom Svibenom, Hrvatska knjižnica i čitaonica Pleternica organizira predavanja o povijesti Pleternice i pleterničkog kraja. 

Ciklus predavanja pod nazivom Putovanje kroz povijest Pleternice i pleterničkog kraja održavat će se tijekom cijele godine, a započet će predavanjem Pleterničke priče – skice iz pleterničke povijesti koje će održati jedan od inicijatora ove priče, dr. med. Damir Sviben. 

Damir Sviben ističe kako se upustio u zahtijevan posao obrade i prezentacije povijesti Pleternice kao zaljubljenik u ovaj prekrasan kraj. Napominje da su  na našem području živjeli i drugi ljudi i narodi nedovoljno opisanih i istraženih sudbina i povijesti, a čija nas ostavština može uputiti u smjernice za budućnost, ali i povezanost, i s istokom i sa zapadom, koje nismo svjesni. 

Gradonačelnica Pleternice Antonija Jozić ističe kako se priprema cjelogodišnji program pod okriljem loga 750 (1270. - 2020.)  te da će se sve manifestacije isplesti kroz ovu značajnu obljetnicu, a dio toga su i predavanja o povijesti Pleternice u Hrvatskoj knjižnici i čitaonici Pleternica. 

Sviben    Antonija

Želimo oživjeti najvažnije događaje iz naše povijesti, istražiti neistraženo te se po prvi puta dotaknuti ključnih trenutaka iz povijesti Pleternice. Program koji će se održavati u Hrvatskoj knjižnici i čitaonici Pleternica prvi je, ali i vrlo značajan korak, pri sistematizaciji, ažuriranju, obradi i prezentaciji povijesne građe sakupljene od entuzijasta koji čuvaju neistraženo pleterničko blago. Grad Pleternica, njegovi stanovnici i zaljubljenici u pleterničke priče, zaslužuju da se prebogata povijest sistematizira, zapiše i tako sačuva za buduće generacije. Pozivam stoga sve zaljubljenike u naš Grad da dolaskom na predavanja koja slijede daju svoj doprinos u kreiranju baštinske građe za buduće generacije. – pozvala je građane i gradonačelnica Antonija Jozić. 

Prvo predavanje održat će se u petak, 31. siječnja 2020. godine s početkom u 18 sati u Hrvatskoj knjižnici i čitaonici Pleternica. 

Pozivamo Vas da nam se pridružite!

Plakat_PleternicaPutovanje