"Skriveno blago požeške doline"

"Skriveno blago požeške doline" naziv je izložbe umjetničkih fotografija mlade znanstvenice, biologinje, Marije Kovačević iz Poloja kojom je dočarala biljnji i životinjski svijet, pomalo skriven od svakodnevnih ubrzanih pogleda, ovog našeg kraja.

Fotografije su nastale za vrijeme Marijinog studija znanstvenog smjera biologije na Odjelu za biologiju Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku te je uz Sveučilište postavljanje izložbe podržao i Grad Pleternica. Izložba je bila postavljena na Odjelu za biologiju Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera, zatim u Katoličkoj gimnaziji s pravom javnosti u Požegi te u Hrvatskoj knjižnici i čitaonici Pleternica.

Marija je odrasla u u preljepom kraju, uz žubor Orljave i vjetrove s požeškog gorja gdje je još kao djevojčica, uz igru, otkivala tajanstveni i bogati svijet prirode. Marija kroz objektiv otkriva ljepotu prirodne baštine požeškog kraja koju većinom ne primjećujemo, a koja je ipak tu, u treperavoj kapi rose, bezbrižnoj igri ptica, dodiru leptirovih krila.

- Sve što je prikazano na fotografijama sam dugo promatrala i većina tih životinja čini nekako moju svakodnevicu, ali drago mi je da sam pomoću njih pokazala ostalima što se nalazi oko nas. Jako sam sretna kad vidim da to sve dopire do ljudi ili kad su iznenađeni i oduševljeni nekom vrstom koju prije nisu vidjeli, a nalazi se tu pokraj nas - kaže Marija.

Marija je u sklopu izložbe imala i javno predavanje za građane te dva predavanja uz radionicu za djecu osnovnoškolske dobi. Cilj predavanja i radionica bio je podići svijest o našem okolišu, okrenuti se prirodi i promatrati ljepotu oko nas.

- Ovakvi znanstveni projekti putem koji se mogu osvijestiti građani, ali i potaći njihov interes za suživot s prirodom su vrlo vrijedni. Knjižnica kao informacijska ustanova s ovim Marijinim projektom dobila je mogućnost širiti i svijest o ekologiji i biologiji. Sretni smo što ovim projektom možemo i znanosti dati na važnosti te se nadamo da ćemo i dalje imati priliku surađivati s Marijom - ističu djelatnici knjižnice.