Susret kipara fra Joakima Gregova i Slavonije

Dan uoči Devetnice Gospi od Suza u Hrvatskoj knjižnici i čitaonici otvorena je  izložba fra Joakima Gregova Jakija , pod nazivom “Slavoniji u susret”.

- Ova izložba osmišljena je  povodom 50. obljetnice rada fra Jakija Gregova. Sadrži prikaz puno različitih skulptura, od portreta, sakralnih skulptura, ali i skulptura svjetovne tematike. Većina skulptura je rađena u bronci, ali osim kiparstva fra Joakim Gregov radi i vitraje te se bavi i slikarstvom tak da uistinu ima ogroman opus umjetničkog rada – istaknula je Adriana Ciprić, profesorica umjetnosti, likovnog i dizajna  iz Kanade, autorica i urednica kataloga izložbe Slavoniji u susret, ali i autorica monografije Fra Joakim Gregov Jaki: Kiparski brevijar.

Fra Joakim Gregov Jaki rođen je 1952. godine na otoku Pašmanu, studij teologije završio je u Splitu, a u Rimu je diplomirao u klasi velikoga pedagoga i umjetnika prof, Bernarda Maria Ciaccia. Kao svećenik služio je u Sjevernoj Americi. Boraveći u Kanadi i SAD-u izradio je tristotinjak skulptura u ateljeu u Montrealu, a njegove skulpture nalaze se diljem svijeta. U New Yorku se nalazi njegov veliki mural Apokalipse, u Londonu i Kanadi su njegovi vitraji, a više od tristo njegovih djela, osim u hrvatskoj, nalaze se i u Americi, Kanadi, Italiji, BiH, Sloveniji, Njemačkoj, Švicarskoj. Osim što se bavi kiparstvom, fra Joakim je i pjesnik, vojnik, ribar, fratar, svećenik, restaurator i konzervator. Zanimljivo je da se sve do 1996. godine nalazi u Hrvatskoj vojsci na prvoj crti bojišnice, surađujući s generalom Gotovinom – predstavio je autorov životni put ravnatelj knjižnice Franjo Novak.

Izložbu je otvorila gradonačelnica Grada Pleternice Antonija Jozić te naglasila je kako je ovo susret s velikim čovjekom i kiparom, a zahvalila se posebno  zahvalila umjetniku koji je uveličao vjerski događaj Devetnicu Gospi od Suza, tijekom kojega će hodočasnici imati prigodu u knjižnici razgledati ovu izložbu.

Autor je zahvalio na prijemu i organizaciji izložbe te istaknuo kako djela govore sama o sebi i svakome od nas progovaraju na svoj način, a za Pleternicu ističe da je grad plemenitih ljudi koji pletu svoju povijest za sadašnjost, ali i budućnost, grad koji srcem prima, a razumom povijest čuva.

Izložba će biti otvorena do 10. rujna te se može pogledati u radnom vremenu knjižice.