Otvorena izložba Anite Stojčević: "Naslikala bi ogromno srce u koje bi stavila Vas"

U prostorijama Hrvatske knjižnice i čitaonice, Pleternica otvorena je izložba slika Anite Stojčević, učiteljice iz Kutjeva. U predvorju Knjižnice izložene su slike rađene tehnikom ulje na platnu. Sa slikanjem se počela baviti vrlo kasno, no za izložbu se tražilo mjesto više. 

- Zadovoljstvo mi je naglasiti što sam imala priliku da Anita bude moja učenica, da radimo, surađujemo, stvaramo i budemo kreativniji. Vidjela sam kako napreduje, a zanimljiv mi je kod Anite izraz svjetla i sjene, a i dalje je ostala prisutna u toj izvedbi. U igri sjene i svjetline dobiva se privid trodimenzionalnosti, ne samo u staklu i nekoj prozirnosti nego i u latici cvijeta, na kruhu, konjima u trku. Taj privid trodimenzionalnosti je toliko jak kod Anite to je nešto što me stvarno oduševljava - rekla je Anita Grbavac Jakobović, akademska slikarica iz Požege. 

Izložbu je upotpunilo Kulturno - umjetničko društvo Bektež sa svojim slavonskim nastupom izvornih pjesama, a KUD je predvodio Đuško Bjelić koji je imao samostalan nastup na samici te učenice Kutjevačkog odijela Glazbene škole u Požegi. 

- Ima i drugih zanimljivih tema poput mrtve prirode i cvijeća koje žene vole slikati. Slike novijeg datuma su sve bolje, vidi se sigurnost u potezima kista, a slikarski rukopis je stabilniji, vjerujem da su na to utjecali tečajevi koje je autorica pohađala kod akademske slikarice Anite - komentirao je Dragutin Bajt.

Nastavnice Anica Kukuruzović i Jasna Kajtar iz Pleternice nadahnuto su recitirale poeziju posvećenu autorici izložbe.

- Sa slikanjem sam se počela baviti vrlo kasno, no želim prenijeti poruku da za to i ono što uistinu volite nikada nije kasno. Uvijek sam voljela slikarstvo, ali se nisam usudila slikati jer sam mislila da je to zanimanje za one koji posjeduju talent. Nikada nisam imala vremena, ali je to stalno bilo u meni, a kist sam prvi put uzela sa 46 godina. Današnjim danom dali ste mi opet snagu, samouvjerenje i vjetar u leđa da nastavim sa slikanjem i druženjem, mnogi su mi pružili pomoć, a sretna sam što ste svi uz mene i što ste došli na ovu izložbu - rekla je Anita Stojčević, učiteljica iz Kutjeva

Izložbu je otvorio zamjenik gradonačelnice Domagoj Katić te istaknuo kako se moramo prije svega zahvaliti autorici na ovom velikom i ne lakom iskoraku te hrabrosti pokazati svoje umijeće. 

- Već slijedeća izložba će biti jednostavnija i lakša,  mi ju željno je iščekujemo. Zahvaljujem svim volonterima koji su današnji program učinili ovako lijepim i emotivnim, posebno neumornom entuzijastu i ravnatelju knjižnice prof. Franji Novaku. Hvala svima na dolasku, a neka ova izložba bude otvorena na ponos svih nas ovdje i svih naših prijatelja - poručio je Domagoj Katić.