Otvorena izložba "Život drveta" Tomislava Katavića: "Mene to opušta i čini sretnim kad radim raspela, to morate osjetiti"

Tomislav Katavić – Jale iz Donje Motičine, rođen 1964.godine, već 28 godina je sjekač drveta u Šumariji Đurđenovac. No, on ne samo da sječe drva, nego od drveta izrađuje različite predmete, najčešće raspela. Svoja djela minulih je godina izlagao, na samostalnim ili skupnim izložbama, u Donjoj Motičini, Valpovu, Orahovici, Osijeku, Zagrebu, Našicama…a prije pet i pol godina i u Hrvatskoj knjižnici i čitaonici u Pleternici. Tomislav Katavić sinoć je ponovo došao u Pleternicu, na poziv ravnatelja Franje Novaka, kako bi predstavio neke stare ali i radove koji su nastajali posljednjih godina. Izložba je nazvana „Život drveta” a organizirana je povodom skore Devetnice „Gospi od Suza”.

Na upit: zašto su baš raspela njegov najčešći motiv, Tomislav Katavić odgovara jednostavno: – Ja sam odgojen u katoličkom duhu i ne mogu si tu pomoć. Mene to opušta i čini sretnim kad radim raspela. Teško je to opisati, to morate osjetiti.

Tomislav Katavić izrađuje od različitih vrsta drveta, različitih veličina a, otkud naziv izložbe „Život drveta”?

– Drvo ima svoj život. Ja sam šumar, sjekač, i kad ja nešto odsječem, a drvo je bilo živo, ja u tom drvetu vidim nešto i to uzmem. Izradom križeva, nastavljam život drveta koje sam posjekao. To mi se učinilo jako zgodno. Prije par godina je moj otac porušio jednu jabuku, prekrasnu jabuku, koja je imala sedam prekrasnih grana i ja sam od tih grana uspio nešto napraviti, samo na uspomenu na tu jabuku jer je bila prekrasna – odgovorio je na upit Tomislav.

Iako je kroz svoja raspela ‘oživio’ mnoga porušena stabla, Tomislav ima i jednu neostvarenu želju: napraviti raspelo koje nije od drveta.

– Želim napraviti raspelo od rogova. Moj kolega pronalazi rogove u šumi, od jelena lopatara i slično i meni je želja baš od toga napraviti raspelo – kazao je Tomislav na kraju razgovora.

Možda ćemo to ‘rogato’ raspelo vidjeti za koju godinu na novoj izložbi u Pleternici, tko zna? Inače, u sinoćnjem programu mogle su se čuti prigodne riječi i pjesme ravnatelja Novaka, Marinka Markote, Ivana Abibovića, Vladimira Štibrića, KUD-a Bektež a zapjevao je i sam autor izložbe. Otvorio ju je zamjenik gradonačelnice Domagoj Katić.

 

Tekst: Vesna Milković

Fotografije: Josipa Šimunović