Izložba Tatjane Kostanjević u Pleternici: "Ples je sestra muzike, poezije i plastike"

Povodom Dana žena, u Hrvatskoj knjižnici i čitaonici Pleternica u petak 4. ožujka 2022. godine u 18 sati održat će se izložba ”Ples je sestra muzike, poezije i plastike”, akademske kiparice Tatjane Kostanjević.

- Predstavit ću skulpture koje jesu na tragu već poznatih Terpsihora i plesačica, ali ove još nisu bile pred širom publikom. Nadahnuće mi je bila velika žena i umjetnica, plesačica Isadora Duncan pa je stoga u tom duhu i naziv izložbe - najavila je Tatjana.

Naglasimo kako je Tatjana rođena 1963. u Rijeci, a sada živi i radi u Požegi. Diplomirala je kiparstvo na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu 1988. godine. Svojim umjetničkim radom predstavila se na pedesetak samostalnih izložbi te je isto toliko njenih skulptura postavljeno na javne površine. Stručna hrvatska likovna kritika prepoznala ju je i istaknula kao značajnu kiparicu u relacijama suvremene hrvatske umjetnosti koja se iznimno uspješno hvata u koštac s pokretom u skulpturi. Njena kiparska djela karakteriziraju živost, podatnost i elegancija pokreta, bilo da se radi o portretima u bronci, figurama ili medaljama. Grad Opatija izdao je njenu monografiju 2005. godine, a za doprinos u kulturi dodijeljena joj je 2010. godine nagrada Grada Požege.

Zanimljiva priča o upečatljivoj i sveprisutnoj ženi čeka Vas u petak u prostorijama knjižnice.