U PLETERNICI Predstavljena zbirka pjesama „Na vjeđama djevojčice“ i zbirka priča „Ćakule male“

Hrvatska knjižnica i čitaonica u Pleternici organizirala je predstavljanje zbirke pjesama „Na vjeđama djevojčice“ i zbirke kratkih priča „Ćakule male“, književnice Marije Grgić iz Vranjica. Predstavljajući životopis autorice, ravnatelj Knjižnice prof. Franjo Novak istaknuo je da je rođena u Splitu 1987. godine, djetinjstvo je provela u Vranjicu, a na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu u Splitu diplomirala je matematiku i fiziku. Za svoje pjesme je višekratno nagrađivana sudjelujući na pojedinim književnim natječajima. Živi u Vranjicu sa suprugom pomorcem i sedmero djece. -U zbirci priča pregršt je uspomena, malih ćakula, ispovjednog i bezazlenog šaputanja, o vremenu, prostoru i ljudima koje je jedna djevojčica pamtila, upijala i o kojima piše-naglasio je ravnatelj citirajući prof. Ivanu Čagalj iz Splita. Prigodnim pozdravnim riječima dobrodošlice sudionicima književne večeri obratila se izaslanica gradonačelnice Jasna Hoffmann. -Svjedoci smo da ravnatelj okuplja publiku upravo kvalitetnim sadržajima kao što je i ovaj danas, a u Knjižnici je dosad bilo puno pisaca, pjesnika, umjetnika iz svih krajeva Hrvatske i izvan njenih granica. Drago nam je kada primimo goste koji ne žive u Pleternici, ali vuku korijene iz ovoga našeg lijepog maloga grada i kojima je on u srcu-poručila je J. Hoffmann. Pojedine pjesme iz prve i tekstove iz druge knjige tijekom nezaboravne i vrlo emotivne večeri govorili su Dragutin Kepić, Jasna Kajtar, Ana Kukuruzović, Mirjana Hrust i autorica. Govoreći o zbirkama, Marija Grgić je napomenula kako je svoju prvu zbirku poezije, objavljenu 2018. godine, posvetila majčinstvu.

-Iako sam završila Prirodoslovno-matematički fakultet, i dalje je ostala velika ljubav prema književnosti, jeziku, gramatici, a ona se nekako probudila nakon deset godina od završetka fakulteta. Pisala sam o ljepoti majčinstva i uzvišenosti trudnoće. Otvarajući se Bogu, spoznala sam da je on Bog nježnosti, dobrote i miline, te da je majčinstvo predivan poziv, a žena postaje tjelesno i duhovno zdravija. Djetešce koje držite u rukama čini vas na neki način boljom osobom i pročišćuje vas. Naravno da tu ima i križeva, ponekad je teško, no pomaže mi u tome Gospa-naglasila je autorica te se osvrnula i na svoju drugu knjigu koju je napisala dvije godine kasnije.

-U zbirci „Ćakule male“ željela sam prenijeti male priče o ljudima koji su na neki način zadužili naš kraj i koji su po nečemu specifični. Željela sam prenijeti igre koje smo igrali i način života koji smo živjeli. Osim djece, u knjizi će nešto pronaći i odrasli i prisjetiti se svoga djetinjstva-naglasila je književnica te izrazila zadovoljstvo što je u Pleternici, odakle su njeni korijeni. Naime, njena majka je rodom iz Pleternice, iz obitelji Jurnečka, a prenijela joj je, kako kaže, bogatstvo slavonskog jezika i govor iz pleterničke sredine. U jednoj priči piše o svojoj baki Štefici, a priča je napisana na dalmatinskom, vranjičkom idiomu. 

U glazbenom dijelu programa nastupili su članovi Kulturno-umjetničkog društva Bektež iz Bekteža, predvođeni svojim voditeljem Duškom Bijelićem na samici. Oni su nadahnutim izvođenjem prigodnih pjesama oduševili nazočne posjetitelje ove književne večeri.

 

Tekst i foto: I. Tomić