"Večer duhovne poezije"

U Pleternici je 22. kolovoza u prostoru Hrvatske knjižnice i čitaonice održan „Knjignik“ za odrasle, sadržajna i zanimljiva manifestacija koju financira Ministarstvo kulture i medija, uz podršku Grada Pleternice. Održana je nezaboravna ''Večer duhovne poezije'' s pjesnikom Pejom Šimićem iz Zagreba, a poslije toga otvorena je izložba slika pleterničkog amaterskog slikara Vida Marića.

Govoreći o životopisu pjesnika Šimića, ravnatelj Knjižnice prof. Franjo Novak je istaknuo da je na pjesničkim manifestacijama ovaj poznati pjesnik osvajao i osvaja prve i druge nagrade te tri međunarodne. -Još kao srednjoškolac objavljivao je pjesme u desetak listova u Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj, a nastavio je suradnju u brojnim književnim i kulturnim udrugama i društvima, zbornicima, monografijama. Za vrijeme Domovinskog rata objavio je zbirku pjesama „Zov Hrvata Bosanskog Posavlja“ koja je u sedam mjeseci doživjela četiri izdanja. Njegovi domoljubni stihovi o ratnoj istini na ovim prostorima čitani su na prvoj liniji bojišnice među Hrvatima u domovini te u inozemstvu. Brojne njegove zbirke pjesama protkane su sa četiri prepoznatljive niti ljubavi prema Bogu, domovini, ženi i majci, a tridesetak pjesama mu je uglazbljeno. Neke od njih su postigle značajan uspjeh u izvođenju Borisa Ćire Gašparca, Antonija Zadre, Dražena Kurilovčana. U pripremi je zbirka pjesama „Prizemlji se čovječe“-naglasio je prof. Novak te napomenuo da smo u predvečerju Devetnice Gospi od Suza u Gradu Pleternici te krijepimo dušu u duhovnoj poeziji Peje Šimića i slikama Vida Marića.

Tijekom pjesničke večeri Marinko Markota je govorio o svojem doživljavanju Devetnice u Pleternici još od djetinjstva. - Brojni vjernici i hodočasnici okupljanju se u devet dana u svetištu, traže utjehu u molitvi i duhovnoj obnovi. Mnoge lijepe pjesme su ispjevane, a kaže se da su ispjevane iz hrvatskog vjerničkog puka-kazao je M. Markota te recitirao pjesmu Marije Iličić, članice županijske Udruge „Matko Peić“, posvećenu Gospi od Suza. Svoju pjesmu s duhovnom tematikom posvećenu majci govorio je Ivan Abibović, a svoje pjesme posvećene Gospi od suza recitirale su Željka Rezo i Kata Tutić.

Obraćajući se nazočnim posjetiteljima, pjesnik Pejo Šimić posebno je zahvalio Gradu i ravnatelju pleterničke Knjižnice koji je od prvog njihovog susreta ušao u srž njegovog opusa i dao mu smjernice i pomoć za neke buduće projekte. Također je zahvalio Marinku Markoti na poticaju za pisanje duhovnih pjesama. U svom opusu od dvadeset knjiga s više od 2500 pjesama imao je jednu duhovnu za koju je nagrađen, a nakon bolesti nastala je zbirka duhovnih pjesama „Nebeske vibracije“. Pjesme iz ove zbirke nadahnuto su kazivale Iva Glibo, Mirjana Hrust i sam autor.

Prof. Novak je predstavljajući zanimljivu biografiju amaterskog slikara Vida Marića, napomenuo da je rođen u Pleternici gdje je završio osnovnu školu. Nakon završene gimnazije u Požegi, pohađa željezničku školu u Zagrebu. Zapošljava se na željeznici 1960. godine gdje i završava svoj radni vijek 2000. godine. Svojim radom iznimno je pridonio razvoju željeznice, a njegov bogat život ispunile su brojne aktivnosti, kao što su planinarenje, vođenje dnevnika s putovanja, bicikliranje, bavljenje sportom (nogomet, kuglanje, odbojka, stolni tenis), kaligrafija, crtanje, slikanje u tehnici ulje na platnu. Na zanimljiv i dirljiv način o Vidu Mariću govorio je njegov dugogodišnji suradnik i slikar Dragutin Kepić, istaknuvši njegovu svestranost, zahtjevnost, marljivost, duhovitost, bavljenje sportom, organiziranje sportskih susreta, pomaganje drugima. Supruga autora izložbe Katica Marić zahvalila je Gradu i ravnatelju Knjižnice što su se pobrinuli postaviti izložbu uoči Devetnice Gospi od Suza. Napomenula je kako je prof. Novak mnogim slikarima amaterima pružio priliku da pokažu svoj talent pa i njenom suprugu.

Zahvaljujući svima na dolasku i otvarajući izložbu, gradonačelnica Marija Šarić izrazila je zadovoljstvo što je ova manifestacija na taj dan, a sve to pokazuje da živimo pod okriljem Gospe od Suza. -Iznimno mi je drago pozdraviti pjesnika Šimića čija nas poezija na izvjestan način priprema za ove dane Devetnice i lijep je uvod u sve što nas očekuje ovdje u Pleternici. Autor izložbe Vid Marić uvijek je imao pozitivan stav prema životu, a slao nam je božićne i uskrsne čestitke ispisane lijepim kaligrafskim rukopisom, te je mnogima uljepšao dan, mjesec i godinu-poručila je, među ostalim, gradonačelnica, te napomenula da će se pobrinuti za to da se željezničkom kolodvoru povrati onaj stari sjaj za koji je zaslužan Vid Marić. Pokazujući svoje radove, autor izložbe objasnio je posjetiteljima nastanak slika, među kojima su brojne s likovima svetaca koji su prikazani na njemu svojstven način.

U glazbenom dijelu programa zapažen nastup imao je Vlado Štibrić na gitari, izvodeći pjesme duhovnog sadržaja, a to su učinili i mlada i talentirana pjevačica raskošnog glasa Ema Letić ( pjesma „Ave Marija“) iz Požege, te članice i članovi Kulturno-umjetničkog društva “Bektež“ iz Bekteža. Svojim nastupom na samici posebno je oduševio njihov voditelj Duško Bijelić.

Tekst i foto: I. Tomić