Otvorena likovna izložba Šimuna Šekelje i održana večer poezije Ivana Abibovića

Hrvatska knjižnica i čitaonica u svom prostoru organizirala je otvorenje izložbe pod nazivom „Oslikavanje ćupova i tikvica“ Šimuna Šekelje iz Bresnice i večer poezije "Slavonija u srcu i duši" Ivana Abibovića iz Požege. Slikarsko umijeće Šekelje domaćoj i široj javnosti je manje poznato, no riječ je o tradicionalnom i rijetkom, danas gotovo zaboravljenom likovnom izražavanju. Predstavljajući životopis ovoga osebujnog i samozatajnog umjetnika amatera, oca petero djece i umirovljenika, ravnatelj Knjižnice prof. Franjo Novak je istaknuo njegov nesebičan rad kojim je dao znatan doprinos u manifestacijama pleterničke Knjižnice.

-Hvala mu na ovim lijepim uradcima koji će Knjižnicu uljepšavati sljedećih mjesec dana te na velikom trudu koji je uložio za nastanak i realizaciju ove izložbe-istaknuo je ravnatelj.

Poznati pleternički vinar i ljubitelj poezije Marinko Markota uputio je lijepe riječi obojici autora te je pročitao pjesmu „Tko će te Slavonijo majkom zvati“, autorice Marije Iličić, članice Udruge „Matko Peić“, kojoj je Slavonija čest motiv. Govoreći o Šekeljinom umjetničkom radu, umirovljeni učitelj i slikar Dragutin Bajt istaknuo je kako su njegovi izloženi radovi neobično zanimljivi, s različitim motivima, s puno ljepote i mašte, a riječ je o senzibilnom i strpljivom čovjeku lake ruke. Najzanimljiviji su minijaturni sakralni motivi.

Autor Šimun Šekelja osvrnuo se na duhovit i zanimljiv način na svoj životni put te je napomenuo da je sklonost i nadarenost prema slikarstvu pokazivao još u školskim danima, a uzori su mu bili učitelji Dragutin Bajt i Tihomir Čulina.-Moje oslikavanje ćupova i tikvica, kojim se bavim zadnje tri godine, nije uobičajeno. Jedan sam od rijetkih koji se time bavim, a volio bih drugima biti inspiracija te želim da se poslije ove izložbe tradicija nastavi-naglasio je Šekelja te dodao da su njegovi radovi unikatni i vrijedni za njega i njegove prijatelje kojima ih poklanja.

Otvarajući izložbu, izaslanica gradonačelnice Ivana Ketović Marjanović zahvalila je autoru te je istaknula važnost druženja u Knjižnici, da čitamo, sviramo, pjevamo, prenosimo svoja iskustva i govorimo o tradiciji i kulturnoj baštini koju na ovom mjestu prenosimo mlađim generacijama. -Na taj način svatko od nas daje svoj mali doprinos kreiranju ove naše turističke priče-poručila je direktorica gradske Turističke zajednice. Najavila je brojne kulturne i druge događaje tijekom lipnja u Pleternici te je pozvala nazočne na neke od manifestacija. 

Tijekom večeri poezije pjesnik, prozaist i scenski pisac Ivan Abibović iz Požege nadahnuto je govorio odabrane stihove iz svojih triju knjiga koje je napisao na šokačkom divanu i ikavskom izričaju. Svaka njegova interpretacija bila je popraćena dugotrajnim pljeskom, a svaka pjesma govorila je da mu je Slavonija, posebno ona stara, u srcu i duši. Ovaj umirovljeni učitelj i dobitnik brojnih nagrada i priznanja, te suosnivač županijske Udruge pisaca i slikara „Matko Peić“, autor je i dviju kronika pisanih na standardnom jeziku. Njegov bogat životopis predstavila je Mirna Jozić Kovačević.

Na otvorenju izložbe o svojim slikarskim radovima i radovima svoga sina Marija govorio je Šimun Šekelja, objašnjavajući motive na tikvicama, ćupovima i slikama. Istaknuo je da su to domovina, Slavonija, vjera, duhovnost i ukrasna ornamentika koja je najčešće zastupljena. Zainteresirani posjetitelji moći će pogledati 60 izloženih radova. U glazbenom dijelu programa zapažen nastup imali su solist Stjepan Japarić iz Požege (Pjesma Pleternici, Tvoje oči i dr.) i članovi Glazbenog sastava „Šljivova grana“ iz Grabarja, Pavo Grandić na harmonici i Pavo Stastny na bubnju.

 

Tekst: I. Tomić

Foto: I.T.