Otvorenje izložbe slika u knjižnici

Otvorena izložba slika požeške slikarice Ljubice Josipović

U prostoru Hrvatske knjižnice i čitaonice u Pleternici otvorena je izložba slika Ljubice Josipović iz Požege.

Pozdravljajući sudionike izložbe, ravnatelj Knjižnice prof. Franjo Novak je istaknuo kako će slike ove autorice u sljedećih mjesec dana oplemenjnivati prostor gradskog hrama kulture. -Svi mi imamo poneku sliku u svojim domovima, koje nas vesele i nadahnjuju. Umjetnost doista liječi dušu i čini nas plemenitijim ljudima u svakodnevnom životu. Doista je neobjašnjivo što sve ljudski um i ljudska ruka mogu prenijeti na slikarsko platno. Čovječanstvo je zadivljeno čuvenim slikarima i njihovim djelima koja se čuvaju u muzejima i domovima diljem svijeta-poručio je ravnatelj.

 

Autoricu je predstavila Melita Grgić, tajnica Udruge zavičajnih pisaca i slikara Požeško-slavonske županije "Matko Peić“. -Ljubica Josipović je kao vrsna umjetnica od prvoga dana u našoj Udruzi, vrlo je kreativna i talentirana osoba, a odlazeći na more pokazivala je brojnim turistima svoj slikarski talent. Iskazivala je to uljima na platnu, akrilima i pastelima i drugim tehnikama, a sve što je vidjela uspješno je pokazivala na svojim slikama. Unazad nekoliko godina ostaje u Požegi i uveseljava nas svojim radovima, a sve joj ide od ruke, što ćete vidjeti na ovoj izložbi. Svoje znanje prenosi drugima širokogrudno i bez ustezanja, a svima je spremna pomoći i dati sugestiju. Njena osjećajnost, srdačnost i susretljivost prema drugima nadahnjuje ih na stvaranje. Prošle godine krenula je sa svojim izložbama u Požegi i Lipiku, sada je u Pleternici, a nastavit će i u drugim mjestima-kazala je tajnica te pročitala pisamce upućeno autorici u kojem joj je poželjela, među ostalim, dobro zdravlje i nastavak stvaranja umjetničkih djela.

 

Obraćajući se sudionicima izložbe, slikarica Ljubica Josipović zahvalila je svima na dolasku, a osobito je zahvalila Knjižnici i ravnatelju prof. Franji Novaku koji joj je omogućio da izlaže u ovako lijepom prostoru.-Svoju prvu samostalnu izložbu imala sam prije 29 godina u tadašnjoj pleterničkoj Knjižnici. U Pleternici sam dvadeset godina radila u zdravstvenoj ambulanti kao zubni tehničar, a za ovaj grad i ljude vežu me vrlo lijepe uspomene. Poslije ove izložbe slijedile su još dvije, također u pleterničkoj Knjižnici, a ovo je treća-napomenula je autorica te poručila posjetiteljima da razgledaju njene slike koje više govore od nje same. Izložbu je službeno otvorio prof. Franjo Novak, a slikar Dragutin Kepić bio je stručni vodič.

 

U sklopu svečanog večernjeg programa prigodne pjesme recitirali su Sandra Halt Čuže, Ivo Abibović i Đurđica Crnković iz Požege, a u glazbenom dijelu nadahnut nastup imali su mlada požeška glazbenica Ema Letić i prof. Matija Šeremet na trubi iz požeške Glazbene škole. Njihov nastup popraćen je dugotrajnim pljeskom. Posjetitelji su nakon razgledanja izložbe bili oduševljeni nastupom glazbenog dueta "Šljivova grana" iz Grabarja.

 

Tekst i foto: I. Tomić