Projektom ''Nabava stroja za čitanje'' knjižnica osigurala sadržaj za sve korisnike

Hrvatskoj knjižnici i čitaonici Pleternica odobren je projekt ''Nabava stroja za čitanje'' koji financira Ministarstvo kulture i medija s iznosom od 4.645,30 eura. Projekt se provodi u partnerstvu s Gradom Pleternica, Udrugom slijepih ''Šestočka'' i Udrugom ''Osmjeh''. Ovim projektom koji je u konačnici vrijedan 4.910,75 eura knjižnica je nabavila dva stroja za čitanje Easy Reader (sustav za skeniranje standardnog tiska i čitanje naglas) koji su predstavljeni na promociji 1. prosinca 2023. godine. Mediji i partneri na projektu imali su priliku vidjeti kako stroj za čitanje Easy reader radi i koje su njegove mogućnosti.

Na području Pleternice djeluje Udruga slijepih ''Šestočka'' i Udruga za pomoć djeci s posebnim potrebama i poteškoćama u učenju ''Osmjeh'' čijim korisnicima osiguravamo besplatne članarine što nije dovoljno da ih aktivno uključimo u rad i djelovanje knjižnice. 

Stroj za čitanje Easy Reader uređaj je za slijepe i slabovidne osobe, starije osobe i osobe s disleksijom kao i sve ostale koji ne mogu čitati standardni tisak.

Easy Reader je uređaj koji brzo i točno čita tekstove. Uređaj je jednostavan, lagan za korištenje, te koristi ugrađeni skener za čitanje ispisanog teksta. Mali broj tipki s govornom podrškom omogućava vrlo lagano i intuitivno korištenje uređaja. Tipka za glasnoću, brzinu čitanja, i tipke strelice za navigaciju po tekstu pružaju jednostavnost u rukovanju.

Osim čitanja kompletnog sadržaja stranice bez prekida, Easy Reader nudi potpunu navigaciju po tekstu za pojedinačno čitanje slova, riječi, rečenice, retka, odjeljka ili stranice. Easy Reader vam omogućava skeniranje čitave stranice odjednom bez da izostavi i najmanji dio. Također nudi širok izbor glasova za 35 svjetskih jezika.

Stroj za čitanje je od velikog značaja za udruge i zajednicu. Nadamo se da će sada naši korisnici imati razlog više za dolazak u našu knjižnicu.