Obilježena 90. obljetnica Dragutina Pavličevića - Grad Pleternicu u Zagrebu predstavljao Franjo Novak

U prostoru Družbe „Braća Hrvatskoga Zmaja“ u Kuli nad Kamenitim vratima u Zagrebu prigodnim predavanjem obilježena je 90. obljetnica rođenja povjesničara prof. dr. sc. Dragutina Pavličevića, Zmaja Pleterničkog II. Prvo predavanje o slavljeniku održao je dr. sc. Krešimir Bušić naglasivši kako ga je prof. Pavličević uveo u znanost na Hrvatskim studijima te postao njegov znanstveni otac. Predstavljajući životopis svoga profesora, govorio je o njegovom preseljenju iz Luke Krmpotske u Pleternicu i povezanosti s njim po ličko-bunjevačkoj i šokačko-slavonskoj liniji. Posebno je predstavio Pavličevićevu knjigu „Hrvatske kućne zadruge“ te napomenuo da je to jedna od kapitalnih knjiga koja je u cijelom svijetu dobila vrlo visoke ocjene. Autor se bavio i pitanjem Bosne i Hercegovine, a „Narodni pokret 1883. u Hrvatskoj “ i „ Hrvati i istočno pitanje“ vrlo su važni za razumijevanje hrvatske historiografije.

Više od 150 znanstvenih članaka i više od 25 knjiga

-„Povijest Hrvatske“, sinteza hrvatske povijesti, prevođena je na više svjetskih jezika, a jedna je od onih koja cjelovito pokazuje hrvatsku povijest. Prof. Pavličević ima više od petsto bibliografskih jedinica, više od 150 znanstvenih članaka, više od 25 knjiga, a možete misliti koliko je to rada, truda i odricanja i žrtve, uz  podršku obitelji-kazao je dr. sc. Bušić. Naglasio je kako vrlo važan segment u Pavličevićevu radu čine školski udžbenici koje je zajedno s Franjom Tuđmanom potkraj 1960-ih pokušao kroatizirati, no nakon 1971. godine njihovi su udžbenici uklonjeni. Predsjednik Tuđman ga je odlikovao Redom Danice hrvatske sa slikom Ruđera Boškovića, što je najveće odličje u hrvatskoj znanosti. Njegova akademska zajednica odlikovala ga je s dva najveća odličja koja se u znanosti mogu dobiti.

Život ispunjen radom, domoljubljem i rodoljubljem

Govoreći o Pavličevićevom znanstvenom radu, prof. Đuro Vidmarović je izrazio žaljenje što slavljenik zbog zdravstvenih razloga nije mogao prisustvovati predavanju.

-Cijeli život bio je neobično vitalan, pokretljiv, duhovit i optimističan čovjek. S 90 godina sigurno je i u ovom trenutku najcjenjeniji i najpopularniji. Njegova monografija „Povijest Hrvatske“ objavljena je u četiri izdanja i prevedena na strane jezike, što se dosad nikad nije dogodilo s nekim historiografskim djelom. Pisana je istinito i autentično, s ljubavlju za svoj narod i svoju zemlju i jezikom netipičnim za povjesničare, s književnim diskursom kojim se služio pišući svoja djela. U sebi je nosio dvojstvo literarnog senzibiliteta te znanstvene akribičnosti i minucioznosti, koja je potrebna za znanstveno istraživanje. Imao je smisla za hrvatske manjine, a napisao je najbolju monografiju „Moravski Hrvati“-istaknuo je Vidmarović te se osvrnuo i na Pavličevićev literarni rad.

-Njegov je život bio bogat, dinamičan i ispunjen radom, domoljubljem i rodoljubljem. Njegova sinteza hrvatske povijesti je vrhunac povijesne struke, a „Hrvatske kućne zadruge“ imaju europsku recepciju. Zahvaljujem Dragutinu Pavličeviću za sve što je učinio, a svi koji smo ovdje ispunjeni smo poštovanjem, ljubavlju i zahvalnošću prema  njegovom radu, za sve što je dao hrvatskom narodu-zaključio je prof. Đ. Vidmarović.

Zlatna medalja od Družbe „Braća Hrvatskoga Zmaja“

Odlukom Meštarskog zbora Družbe “Braća hrvatskog zmaja” Pavličevićevoj kćeri je za oca uručena zlatna medalja za dugogodišnje zasluge i doprinose. Prof. dr. sc. Dunja Pavličević-Franić istaknula je kako njen otac tolike godine života može zahvaliti i malo čvršćim primorskim bunjevačkim genima oplemenjenim širokom slavonskom dušom ravnice u kojoj je odrastao.

-Zahvalila bih ponajprije cijeloj Družbi “Braća Hrvatskog Zmaja” i velikom meštru Mislavu Grgiću na organizaciji ovoga događaja. Zahvaljujem i ljudima iz svih krajeva Lijepe naše, ponajprije Gradu Pleternici, kraju u koji je iz Primorja moj otac doselio s dvije godine, te završio osnovnu školu u kojoj je poslije jedno vrijeme bio ravnatelj. To je kraj u koji se uvijek rado vraćao i uvijek pružao beskrajnu ljubav, a Slavonci su mu svaki put jednakom mjerom vraćali-kazala je D. Pavličević-Franić.

Pozdravna riječ predstavnika Grada Pleternice

U ime Grada Pleternice i gradonačelnice Marije Šarić, prigodnim pozdravnim riječima sudionicima skupa obratio se prof. Franjo Novak, ravnatelj pleterničke Knjižnice.

-Profesor Pavličević je već 25 godina počasni građanin Pleternice, gdje je proveo velik dio svoga života. Bio je ravnatelj osnovne škole, napisao je monografiju Grada Pleternice i nekoliko knjiga vezanih za pleternički kraj. Ostavio je dubok trag u našoj Knjižnici predstavljanjem svojih knjiga. Bile su to večeri za pamćenje jer je profesor bio omiljen među Pleterničanima koji su napunili prostor Knjižnice kada je bio gost-naglasio je prof. Novak te napomenuo kako u Zagrebu živi velik broj Pleterničana koji djeluju sa zavidnim uspjesima. Naposljetku je pročitao stihove pjesme iz  Pavličevićeve zbirke „Jablani kraj Orljave“, a zatim je uručio velikom meštru Mislavu Grgiću prigodan dar Grada Pleternice-uokvireni plakat sa svim knjigama prof. Pavličevića. Njegovoj kćeri uručeni su za oca prigodni darovi Grada Pleternice. Sudionici predavanja na kraju su pogledali kratki videozapis razgovora sa slavljenikom.

 

Tekst i foto: I. Tomić