Otvorenje izložbe "Križni put" Nediljka Ožića

Izložbom Križni put Nediljka Ožića, koja je otvorena prošlog petka u Hrvatskoj knjižnici i čitaonici u Pleternici, započeli smo pripravu za ulazak u Veliki tjedan.

- Voli raditi u slavonskom hrastu, simbolu čvrstoće i postojanosti i ponosa slavonskih Hrvata, inspirira ga njegova čvrstina i trajnost, a motivi su mu uglavnom religijski. Prvi ozbiljni radovi obrađuju etnološku tematiku, oslikavaju život slavonskog seljaka, zemljoradnika, pastira, život djece u igri s domaćim životinjama.-rekao je Franjo Novak, ravnatelj Hrvatske knjižnice i čitaonice u Pleternici.

 Križni put životno je djelo kipara Ožića koje će vječno ostati u župi sv. Nikole biskupa u Pleternici na brdu Gospe od Suza. Osim Križnog puta, u Knjižnici je izloženo još nekoliko njegovih radova poput Posljednje večere i Raspetoga Krista.

-Križni put je put ljubavi o kojem malo razmišljamo i večeras želimo ući u prostore božanske ljubavi. Vjerujemo da je Nediljko ovim lijepim umjetničkim prikazom Križnog puta zaronio u tu raspetu ljubav radeći pojedine postaje.-izjavio je Ivo Grbeš, đakon i vjeroučitelj Gimnazije Požega.

-Muzej bećarca i Hrvatska knjižnica i čitaonica u Pleternici čuvaju one temeljne postavke koje imamo, a to su ljubav, vjera i domovina. To je zaista jedno bogatstvo koje ne možemo sačuvati ako ne poznamo ono što imamo. Zahvaljujem prvenstveno našem ravnatelju jer nas okuplja na ovakvim druženjima i svima vama koji dolazite. Na kraju zahvaljujem Nediljku Ožiću jer je on jedan od rijetkih pojedinaca koji su spremni dati sebe za dobro drugih.-zaključila je gradonačelnica Pleternice Marija Šarić.