Zadnji ovogodišnji ''Knjignik''

Zadnji ovogodišnji Knjignik održat će se u srijedu, 27. rujna 2023. na Trgu bećarca za djecu i u prostoru Hrvatske knjižnice i čitaonice Pleternica za odrasle.

Knjignik je program koji financira Ministarstvo kulture i medija, uz podršku Grada Pleternica. Kao i svake godine imamo program za djecu i odrasle. Mladi će imati ''Kvizomaniju'', kviz iz književnosti u 17:30 sati. Djeca će imati priliku na Trgu bećarca u 18:00 sati pogledati predstavu ''Vuk i sedmi kozlić'' u izvedbi kazališne družine ''Ivana Brlić-Mažuranić'' iz Slavonskog Broda.

''RIJEČ REDATELJA: Klasičnu bajku „Vuk i sedam kozlića“ u ova recesijsko inflacijska vremena smanjili smo na Vuka i jednog Kozlića, u skladu s nametnutim nam mjerama štednje. Komedija je smještena u prostor sudnice, čime se automatski žanr promijenio u tragikomediju, a pred Sutkinju je stavljena vječna dilema između Krivca i Žrtve. No, kako je to u našem krivosuđu uobičajeno, stvari se nikada ne odvijaju onako kako smo zamislili. U ovoj predstavi odlučili smo se zaigrati s motivom „kazališta u kazalištu“ pa tako oba naslovna lika imaju priliku iznijeti svoju verziju priče a našu dragu dječju publiku podsjećamo kako se ne može nekažnjeno lagati i izmišljati pa čak ni pod okriljem mašte. Kombinacijom klasične glume i predmetnog lutkarstva, kazališna družina IBM predstavlja vam sudski slučaj i skandal proljeća… ovaj, stoljeća. Tko je kriv? Vi odlučite!''

U programu za odrasle u 19:00 sati u prostoru Hrvatske knjižnice i čitaonice Pleternica održat će se putopisno predavanje Hrvoja Jurića i promocija knjige ''Put sjevera''.

Hrvoje Jurić rođen je 30. travnja 1986. godine. Tijekom druge godine na Ekonomskom fakultetu odustaje i posvećuje se pisanju kojim se bavi od djetinjstva. Prvo putovanje biciklom odradio je 2011. godine bez iskustva i profesionalne opreme. Biciklist i avanturist Hrvoje Jurić 2019. godine svojim električnim biciklom napravio je krug oko svijeta. Društvo mu prave njegovi vjerni suputnici – psi Ena i Max. Zadnjih pet godina piše priče o svojim putovanjima i organizira putovanja za druge. U knjižnici će predstaviti svoje putovanje dugo 2100 kilometara od Osla do Nordkappa u Norveškoj i knjigu ''Put sjevera'' u kojoj je cijelo putovanje opisao.

                

Vidimo se u srijedu na zadnjem ovogodišnjem Knjigniku!